Ciastka kukurydziane

4.48 (191 ocen)

  • 30 min

Ciasteczka kukurydziane i bezglutenowe, niesamowicie kruche i bardzo maślane. Keik kukurydziany wyśmienicie zastępuje mąkę pszenną, a wiórki kokosowe nadają ciasteczkom dodatkowej chrupkości.

  • 30 min

Składniki:

  • • 250 g kleiku kukurydzianego
    • 250 g masła
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ewentualnie 2-3 łyżki jogurtu
    • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych z czekoladą
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę.
    • Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.
    • Wsypywać powoli kleik kukurydziany. Jeśli masa nie będzie chciała się skleić, to można dodać 2-3 łyżki jogurtu. Masa ma mieć taką gęstość, aby dało się ją formować w rękach.
    • Odrywać kawałki masy kukurydzianej i toczyć w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego.
    • Kulki kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć je dłonią i w każdej zrobić dołek trzonkiem drewnianej łyżki.
    • W każdy dołek włożyć powidła śliwkowe.
    • Piec w temp. 180 st.C przez 15 minut.

Porady

Można użyć innych ulubionych powideł zamiast śliwkowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować