Ciastka jaglane cytrynowe (wegańskie, bezglutenowe)

4.45 (163 ocen)

Ciastka z kaszy jaglanej. Najlepsze tego samego dnia po upieczeniu :)

Składniki:

  • ciastka:
    1 szklanka kaszy jaglanej
    3-5 łyżek mąki ziemniaczanej (na początku dodajemy 3 łyżki, w razie potrzeby dodajemy więcej)
    6 łyżek cukru
    sok z 1 cytryny

    lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    sok z 1/4 cytryny
Wystaw ocenę:

4.45 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka jaglane cytrynowe (wegańskie, bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Studzimy. Dodajemy resztę składników. Zagniatamy ręcznie ciasto. Gdy będzie gotowe, mokrymi rękoma formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 175st.C piekarniku ok. 20-25 minut.


  • 2. Do cukru pudru dodajemy odrobinę soku z cytryny. Mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy po odrobinie soku, do momentu aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Gotowym lukrem polewamy ostudzone ciasteczka.
    Zostawiamy do momentu, aż lukier zastygnie.

Porady

Uwaga: jeśli ciastka twardnieją po kilku dniach, możemy je podgrzać na parze. Wtedy powinny znowu być miękkie. Pamiętajmy jedynie, by ciastka ułożyć lukrem do góry, by nie spłynął.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować