Ciastka grzybki

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Pomysłowe ciasteczka grzybki z kremem budyniowym, makiem i polewą czekoladową. Wyglądają jak prawdziwe :). Mojej rodzinie bardzo zasmakowały. Są troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić trochę więcej czasu, ponieważ efekt na pewno Was zadowoli.

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g. masła
    3 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. śmietany 18%

    Krem budyniowy:
    3 szkl. mleka
    2 budynie waniliowe
    2 łyżki cukru
    16 g. cukru waniliowego
    200 g. masła miękkiego

    Polewa czekoladowa:
    100 g. gorzkiej/ mlecznej czekolady
    30 g. masła
    1 łyżka mleka

    Ponadto:
    2 łyżki marmolady (opcjonalnie)
    1-2 łyżki suchego maku
    1 białko
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Polewa

Ciastka grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki posiekać, wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny.
  • 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Z ciasta wykrawać tyle samo: - kapeluszy (przy pomocy szklanki wyciąć koła, a następnie wyłożyć je na zewnętrzną stronę foremek do babeczek wysmarowanych olejem. Dobrze poprzyklejać) - spodów kapeluszy ( przy pomocy mniejszej szklanki, a na środku każdego spodu zrobić niewielką dziurkę) - nóżek grzybków ( za pomocą resztek ciasta zrobić ruloniki, które opcjonalnie można posmarować marmoladą i dopiero wtedy zwinąć. Ja pominęłam marmoladę. Jeden z końców nóżek ma być węższy, tak aby pasował do otworku spodu kapelusza. Grubszy koniec nóżek posmarować białkiem i posypać makiem. Ja tą czynność zrobiłam po upieczeniu.)
  • Poszczególne części grzybków 3. Wszystkie części grzybków ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczenie poszczególnych części grzybków 4. Piec w 180st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
  • Składanie grzybów 5. Krem budyniowy: 2,5 szkl. mleka zagotować. W reszcie rozpuścić budynie i cukry. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do powstania lekkiego, puszystego kremu. Kremem napełnić upieczone kapelusze, które wcześniej trzeba delikatnie zdjąć z foremek. Zamknąć spodami kapeluszy, a do otworków wcisnąć nóżki grzybków.
  • Polany polewą grzybek 6. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do lekkiego przestudzenia i zgęstnienia. Kapelusze pokryć polewą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mak Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować