Ciastka francuskie ze śliwkami

4.5 (183 ocen)

  • 30 min

Pyszny, prosty i efektowny śliwkowy deser, gotowy w pół godziny!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk:
    1 gotowy płat ciasta francuskiego (375 g)
    6 śliwek
    1 łyżeczka cynamonu
    cukier kryształ do posypania
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka francuskie ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ósemki. Gotowe ciasto francuskie podzielić na 8 dość równych prostokątów, zostawiając trochę ciasta to utworzenia brzegów. Z pozostawionego ciasta wyciąć paski długości boków prostokąta i wylepić nimi brzegi, tworząc tzw. koszyk. W środku każdego ciastka ułożyć po kilka kawałków śliwek. Posypać odrobiną cynamonu. Brzegi każdego ciastka posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać cukrem. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze podanej na opakowaniu ciasta francuskiego (zwykle ok. 200 stopni) przez ok. 15 - 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować