Ciastka francuskie z malinami

4.5 (149 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proste w wykonaniu, za to je lubię. Zapraszam na ciastka z malinami;)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ciasto francuskie gotowe w arkuszach (arkusz ok. 30x40cm): 1 sztuka
    - maliny: 300 gramów
    - Jajko (do posmarowania ciastek): 1 sztuka
    - cukier puder do posypania: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka francuskie z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny płuczemy, odsączamy.
    Ciasto francuskie kroimy na 12 prostokątów.
    Nacinamy każdy z obu stron na ok cm paski, pozostawiając środek prostokąta ok cm w całości.
    Na środku prostokąta układamy wzdłuż maliny.
    Przeplatamy paski raz z prawej, raz z lewej strony, tworząc plecionkę.
    "Plecionki" przekładamy na papier do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem.
    Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika.
    Pieczemy ok, 15 minut.
    Gotowe ciastka obsypujemy cukrem pudrem.
  • 2. * Ciastka mają kwaskowy smak, ja lubię właśnie takie. Jeśli wolicie na słodko, dodajcie do malin łyżkę cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować