Pyszne ciastka dyniowe z płatkami owsianymi, czekoladą i orzechami. Miękkie, z bogatym wnętrzem - chrupiącymi orzechami i rozpuszczającą się w buzi czekoladą :) Mają ładny kształt, są puszyste, nie rozlewają się przy pieczeniu.
Ciastka dyniowo - owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wyłożyć puree z dyni, dodać jajko i masło, krótko zmiksować.
2.Do osobnej miski wsypać płatki owsiane, płatki owsiane błyskawiczne, mąkę, cukier, cynamon, sodę, orzechy, sól i posiekaną w małą kostkę czekoladę. wymieszać.
3.Sypkie składniki dodać do masy dyniowo-maślanej, wymieszać łyżką. Lekko wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blachę do pieczenia w ok. 3 cm odległościach.
4.Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika, piec ok. 11-12 minut. Studzić na kratce.
Komentarze