Ciastka babci zosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę siekamy
z margaryną. Dodajemy ugotowane
i starte na tarce o małych
oczkach żółtka, łyżkę cukru
pudru i surowe żółtko.
Energicznie wyrabiamy ciasto.
Formujemy kulę, zawijamy
w folię spożywczą i wkładamy
na godzinę do lodówki.
2.Ciasto rozwałkowujemy na
posypanej mąką stolnicy na
3-mm placek. Foremką wycinamy
ciastka. Połowę odkładamy.
Środki pozostałych wycinamy
mniejszą foremką.
3.Ciastka pieczemy ok. 9 minut
w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 180 °C. Odstawiamy
do wystudzenia.
Ciastka z dziurką posypujemy
cukrem pudrem. Pozostałe
smarujemy marmoladą i przykrywamy
ciastkami z dziurką,
lekko dociskając. Środki dekorujemy
kolorową posypką.
Komentarze