Ciastka aspirynki z dżemem

4.5 (149 ocen)

Jedne z moich ulubionych ciasteczek. Po prostu rozpływają się w ustach :D Przełożone są dżemem, bądź marmoladą, jak kto woli :) Polecam!

Składniki:

  • 200g masła
    2szkl. mąki pszennej
    3 duże żółtka
    2 łyżki kwaśniej śmietany 18%
    Lukier:
    1 białko
    cukier puder
    Dodatkowo:
    dżem/ marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Ciastka aspirynki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło, cukier puder, żółtka i śmietanę wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 2 godziny (lub całą noc)
  • 2. Lukier: Białko lekko ubić trzepaczką, dodać tyle cukru pudru, aby powstał bardzo gęsty lukier.
  • 3. Ciasto rozwałkować na gr. około 5mm. Wycinać kieliszkiem do wódki malutkie kółeczka Każde posmarować z góry lukrem. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180st.C około 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • 4. Ostudzone ciastka przełożyć dżemem/ marmoladą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować