Mocno orzechowe ciasteczka przekładane pysznym mlecznym i kakaowym kremem na bazie pełnego mleka w proszku. Przepis mojego autorstwa. Gorąco polecam - moja rodzina je uwielbia!
50 min
Dla 10 osób
Składniki:
Ciasto:
600 g mąki
400 g margaryny
200 g zmielonych orzechów włoskich
200 g cukru pudru
4 żółtka
1 cukier waniliowy
Krem mleczny:
1/2 szklanki wody
150 g cukru kryształu
1/2 kostki margaryny
250 g pełnego mleka w proszku
Krem kakaowy:
1/2 szklanki wody
150 g cukru kryształu
1/2 kostki margaryny
3 łyżeczki kakao
250 g pełnego mleka w proszku
Dodatkowo:
2 łyżki cukru pudru do obsypania ciasteczek
Ciastka orzechowe z masą z mleka w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać margarynę i posiekać je nożem. Dodać cukier puder, zmielone orzechy, żółtka i cukier waniliowy. Zagnieść elastyczne ciasto i rozwałkować je na placek. Kieliszkiem lub szklanką wykrawać z ciasta kółeczka. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopniach przez ok 10-12 minut.
Krem Mleczny: Wodę, cukier i margarynę rozpuścić. Do zimnej polewy dodać mleko w proszku i utrzeć chwilkę. Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego i przekładać ciasteczka.
Krem Kakaowy: Wodę, cukier, margarynę oraz kakao rozpuścić. Do zimnej polewy dodać mleko w proszku i utrzeć chwilkę. Gotowę masę także przelożyć do worka cukierniczego i przekładać ciasteczka. Ciasteczka obsypać cukrem pudrem i zrobić po jednym kleksie z masy.
Komentarze