Ciastka owsiane z jabłkami

5 (193 ocen)

  • 20 min

Ciastka owsiane to propozycja zdrowego śniadania do pracy czy szkoły. Można przygotować ciasto wieczorem, przechować w lodówce, a rano wstawić do piekarnika i zabrać jeszcze ciepłe :)

  • 20 min

Składniki:

  • 1,5 szkl. płatków owsianych górskich
    3/4 szkl.mąki krupczatki
    50 g masła
    2 łyżki miodu
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 duże jabłko
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Przekąski

Ciastka owsiane z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozpuszczamy masło, mieszamy z miodem, dodajemy płatki owsiane, przesmażamy, aby zmiękły, następnie dodajemy starte jabłko wraz z sokiem, który się wytworzył. Jeszcze raz mieszamy aż masa będzie jednolita i gęsta, dodajemy krupczatkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy kulkę, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować