Ciastka misie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka misie zachwycą każdego małego łasucha. Ich przygotowanie wymaga dużo cierpliwości i czasu, ale uśmiech dzieci, gdy widzą te małe słodkości jest bezcenny :-) Ciacha przygotowałam z okazji dnia otwartego w naszej szkole. Z tej porcji wyszło mi 40 ciasteczkowych misiów.

  • 60 min

Składniki:

  • 230g mąki
    200g masła
    100g cukru pudru
    1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    1 żółtko
    30g gorzkiego kakao

    lukier
    czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka misie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane w kostkę masło, żółtko i aromat waniliowy i szybko zarabiamy. Ciasto dzielimy na pół i do jednej z części dodajemy kakao. Ciasto zawijamy w woreczki jednorazowe i chowamy do lodówki na ok 1 godzinę.

    2. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy dwa placki - jasny i ciemny, a następnie kieliszkami wykrawamy kółka (o średnicy ok 47mm i 29mm) Z wyciętych kółek składamy misia (uszka robimy z mniejszego kółka dodatkowo przeciętego na pół).

    3. Ciastka pieczemy w 170*C ok 10 minut, chociaż czas pieczenia zależny jest od grubości rozwałkowanego ciasta. Ja robiłam bardzo cieniutkie misie, więc piekłam ok. 5 minut.

    4. Po dokładnym wystudzeniu ciastka dekorujemy lukrem i roztopioną czekoladą.

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/04/ciastka-misie.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować