Ciasteczkowe rozetki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy płynne składniki. Dodajemy do nich żółtko oraz cukier i dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i całość dobrze ze sobą łączymy. Gotowe ciasto przelewamy do jakiegoś wysokiego naczynia. Ja użyłam dużego słoika. Dzięki temu łatwiej nam będzie zanurzać foremkę w cieście.
Olej stawiamy na gazie. Gdy osiągnie temperaturę taką jak do smażenia pączków wkładamy do niego foremkę, by się ogrzała. Następnie wyjmujemy ją czekamy, aż ocieknie nadmiar tłuszczu i wkładamy foremkę do ciasta.
Należy pamiętać, że foremki nie wsadzamy całej tylko tak, by było widać jej górę. Inaczej ciasteczka nam nie spadną z foremki. Tak przygotowaną foremkę zanurzamy w oleju i czekamy aż ciasto "zejdzie". Ponownie ogrzewamy foremkę i zanurzamy w cieście i wkładamy do oleju. Tak postępujemy aż do wykorzystania całego ciasta.
Ciasteczka smażymy na złoty kolor.
Po usmażeniu układamy ciasteczka na ręczniku papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze