Ciasteczkowe grzybki

0 (0 ocen)

Dzieci jak nikt inny lubią słodkości.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki pszennej
    250g margaryny
    250g gęstej śmietany
    1 cukier waniliowy
    Krem budyniowy:
    2 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy
    250g margaryny
    10 łyżek cukru
    1/2 szklanki wiórek kokosowych
    Dodatkowo:
    gotowa polewa czekoladowa
    1 białko
    mak

Ciasteczkowe grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczkowe grzybki 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić. Zimne ciasto rozwałkować na cienki placek, wyciąć z niego za pomocą szklanki i foremki do babeczek krążki.
    Krążkami wyciętymi szklanką oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek. W krążkach wykrojonych foremką wyciąć małym kieliszkiem środki.
    Te dwa elementy po upieczeniu, dadzą nam kapelusz. Mi wchodzi 20 sztuk.
  • ciasteczkowe grzybki 2. Z reszty ciasta uformować wałeczek o średnicy 1cm i pociąć go na 4-5cm kawałki. Powstałe kawałki jednym końcem maczać w białku i maku.
    Wszystko piec w temp 220st na złoty kolor ok 15 min.
  • 3. Masa budyniowa:
    Budyń ugotować jak w przepisie, margarynę utrzeć z cukrem i ostudzonym budyniem na końcu dodać wiórki.
  • ciasteczkowe grzybki 4. Krem nałożyć do upieczonych kapeluszy, przykryć krążkami z otworem i dołożyć ogonki. Po zastygnięciu posmarować polewą najlepiej robi się to pędzlem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy