Ciasteczkowe grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić. Zimne ciasto rozwałkować na cienki placek, wyciąć z niego za pomocą szklanki i foremki do babeczek krążki.
Krążkami wyciętymi szklanką oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek. W krążkach wykrojonych foremką wyciąć małym kieliszkiem środki.
Te dwa elementy po upieczeniu, dadzą nam kapelusz. Mi wchodzi 20 sztuk.
2.Z reszty ciasta uformować wałeczek o średnicy 1cm i pociąć go na 4-5cm kawałki. Powstałe kawałki jednym końcem maczać w białku i maku.
Wszystko piec w temp 220st na złoty kolor ok 15 min.
3. Masa budyniowa:
Budyń ugotować jak w przepisie, margarynę utrzeć z cukrem i ostudzonym budyniem na końcu dodać wiórki.
4.Krem nałożyć do upieczonych kapeluszy, przykryć krążkami z otworem i dołożyć ogonki. Po zastygnięciu posmarować polewą najlepiej robi się to pędzlem.
Komentarze