Ciasteczka ze śliwką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na szybko. Idealne dla niespodziewanych gości.

Składniki:

  • ● 2 op. ciasta francuskiego
    ● 1 kg śliwek (np. mirabelek)
    ● op. budyniu
    ● mleko
    ● cukier
    ● ok. 3 łyżek mąki ziemniaczanej

Ciasteczka ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze śliwek usuwamy pestki, gotujemy z dodatkiem małej ilości wody do miękkości. Dodajemy mąkę i cukier do smaku. Mieszamy, aż zgęstnieje do konsystencji kisielu. Na mleku gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. Ciasto kroimy w kwadraty ok. 8x8 cm. Kładziemy porcję budyniu i śliwek (po przekątnej). Następnie jeden z wolnych rogów nacinamy, w otwór wkładamy drugi róg. Ciastka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Komentarze

Podobne przepisy