Ciasteczka żytnie z miodem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienite ciasteczka z miodem i melasą na żytniej mące. Najlepiej smakują po 2 dniach zamknięte w słoju, zaraz po upieczeniu twardnieją i można je jeść maczane w mleku, są bardzo aromatyczne i wodzą człowieka na pokuszenie...

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:


    2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 720
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop, można łączyć składniki
    2 jaja
    1 szklanka cukru kryształu lub trzcinowego
    2 płaskie łyżeczki sody
    2 czubate łyżki przyprawy do piernika
    szczypta soli
    2 łyżki smalcu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Do skarmelizowania:

    2-3 łyżki cukru
    6-7 łyżek wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka żytnie z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Melasę lub miód gotujemy z cukrem, intensywnie mieszamy, a następnie odstawiamy do studzenia. Na małej patelni karmelizujemy 2-3 łyżki cukru, gdy cukier się rozpuści dolewamy 6 łyżek wody i gotujemy razem 2-3 minuty do zupełnego rozpuszczenia cukru, gotowy karmel przelać do przygotowanego wcześniej cukru z melasą, wymieszać i odstawiamy do wystudzenia.

    2. Do dużej miski przesiać mąkę żytnia i pszenną, dodać przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde.

    3. Ciasto dzielimy na małe części, wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę, rozgniatamy ją lekko nożem i wierzch każdego ciastka nacinamy nożem. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie lecz po kilku minutach stwardnieją i warto poczekać z jedzeniem dzień czy dwa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia Melasa Miód Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować