ciasteczka z maszynki do mięsa (z marmoladą)

4.49 (190 ocen)

  • 60 min

Takie ciasteczka pamiętam z dzieciństwa. To jedne z moich ulubionych, zresztą moja rodzina bardzo lubi ciastka z marmoladą, dlatego często je piekę. Może nie wyglądają idealnie (miałam mały problem z maszynką) ale są tak delikatne, że rozpływają się w ustach i naprawdę warto je upiec.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    3 żółtka ugotowane na twardo
    2 żółtka surowe
    150 g masła
    1/3 szklanki cukru pudru
    szczypta soli
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki twardej marmolady
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Ciasteczka z maszynki do mięsa (z marmoladą) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biało. Następnie dodać żółtka ugotowane i ponownie utrzeć. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem, przesiać i zagnieść z masłem. Dodać masę z żółtek i zagnieść ciasto. Przełożyć do maszynki do mielenia mięsa z założoną tarczą do ciastek. Podczas wyciskania ciasto w maszynce powinno być dobrze ubite, żeby ciastka wychodziły równe. Kręcić rączką maszynki wyciskając ciasto i odcinać kawałki takie jakie duże chcemy mieć ciastka. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Marmoladę przełożyć do szprycy i wyciskać na ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut aż będą rumiane.

Porady

Skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji ale zrobiłam z połowy porcji i taką ilość składników podaję. Wyszło mi półtorej blaszki z piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować