Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami mlecznej czekolady

4.5 (162 ocen)

  • 20 min

Pyszne, pulchniutkie i duże ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady :) Przepis znalazłam na stronie Marthy Stewart, a do przygotowania użyłam domowego masła orzechowego. Zapraszam do pieczenia!

  • 20 min

Składniki:

  • na 9 dużych ciasteczek (jedną blaszkę):
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 szklanki masła orzechowego
    2 łyżki masła niesolonego
    1/4 szklanki cukru pudru
    1/4 szklanki cukru trzcinowego dark muscovado
    1 duże jajko
    1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    1 tabliczka mlecznej czekolady

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami mlecznej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wraz z sodą oczyszczoną przesiewamy do miski i odstawiamy na bok. Czekoladę drobno siekamy. W misie miksera umieszczamy masło orzechowe, masło w temperaturze pokojowej i oba cukry. Ucieramy na gładką masę (dark muscovado może zbić się w niewielkie kulki, nie przejmujcie się tym). Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy , a następnie stopniowo mąkę, cały czas miksując.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki (powinno wyjść 9) i układamy w sporych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 13-15 minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce. Wspaniale smakują ze szklanką mleka :)

Porady

Przepis na masło orzechowe znajdziecie w moich przepisach :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować