Ciasteczka z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis który dawno temu przepisałam z jakiejś gazety- a teraz robi furorę. Ciastka zachwala każdy, a mój mąż wręcz ze słoja wybiera je garściami;)

  • 60 min

Składniki:

  • kostka margaryny
    3 szklanki mąki
    szklanka cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    torebka cukru waniliowego
    2 jajka
    marmolada twarda- do dekoracji i lepszego smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wasza inwencja twórcza 1. Z podanych wyżej składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na pół- wałkujemy na grubość ok 4 mm ( zbyt cienkie bardzo się kruszą i szybko wysychają). Wycinamy i na każde ciasteczko nakładamy marmoladę. Pieczemy ok 14 minut w temp. 170 stopni.

Porady

Ciasteczka możemy wycinać jak chcemy- a nawet możemy je składać na pół, tworząc rogaliki z nadzieniem w środku. Ja często 1/3 ciasta wyrabiam z sporą dozą kakao i cynamonu- i też są wspaniałe!!! Do tych też dodałam oliwkę pomarańczową- nadała jeszcze piękniejszy zapach. Z podanego przepisu wypieczecie sporą ich ilość- ok 50 sztuk, więc można na spokojnie robić połowę porcji- ale w wielkim słoiku spokojnie mogą stać kilka dni( jeśli wcześniej nie zostaną zjedzone;))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować