ciasteczka łabędzie z amoniakiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe i śliczne ciasteczka, idealne do kawy :-) Kruchutkie i nadające się do przechowywania.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI

    -2 dkg świeżych drożdży
    -2 dkg amoniaku
    -1,5 szklanki cukru
    -2 szklanki mąki pszennej tortowej
    -6 jajek
    -100g roztopionego masła lub margaryny


    *dodatkowo
    2-3 szklanki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka łabędzie z amoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy drożdże-miksujemy.
    Dodajemy amoniak, mąkę,i roztopione masło lub margarynę.
    Wszystko miksujemy na gładką masę.
    Miskę z masą przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 24 h.

    Następnie dodajemy 2 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto,jak się klei dodajemy więcej mąki, aż do uzyskania pięknej, elastycznej formy.

    Wyrobione ciasto odkładamy do lodówki na około 1 godzinkę.
  • . 2. Możemy wykrawać dowolne kształty,ja robiłam ciasteczka łabędzie.

    Aby uzyskać śliczne ciasteczka bierzemy kubek i wykrawamy kółko.
    Kroimy na pół,potem nacinamy jak na zdjęciu.
  • . 3. Odginamy formując łabędzie
  • ciasteczka 4. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni)
    i pieczemy około 7-10 minut na złoty kolor.

    Są wspaniałe,trochę przypominają mi w smaku takie biszkopty podłużne w pomarańczowym pudełku,jak za dawnych lat :-)

    Na pewno zakochacie się w tych ciasteczkach,

    Przepis jest bardzo wydajny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować