Ciasteczka z ciecierzycy z czekoladą-bez mąki, bez jajek, bezglutenowe

4.47 (150 ocen)

  • 30 min

Głównym składnikiem dzisiejszych ciastek jest... ciecierzyca! Wykonanie ciasteczek jest szybkie i proste. Nie rezygnujcie z dodatku czekolady i skórki cytrynowej, dzięki tym składnikom ciastka nabiorą fantastycznego smaku i będą świetnie wyglądać :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki (400 g) lub 1 i 1/2 ugotowanej ciecierzycy
    1/2 szklanki masła orzechowego
    1 łyżki miodu
    1/4 szklanki mąki ryżowej
    1/2 szklanki posiekanej czekolady deserowej/gorzkiej
    1/2 łyżeczki sody
    skórka z 1 wyszorowanej cytryny
Wystaw ocenę:

4.47 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka z ciecierzycy z czekoladą-bez mąki, bez jajek, bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę odsączamy i wrzucamy do miski. Miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy pozostałe składniki poza czekoladą i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy łyżką lub ręką. Formujemy kulki i rozgniatamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w temperaturze 180 °C.

Porady

Jeśli lubicie słodsze ciastka, do ciasta możecie dodać 1-2 łyżki cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować