Ciasteczka ,,słoneczka,, - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić rękami. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć rozwalkować 2-3 mm. Wykrawać okrągłe ciasteczka mniej więcej o średnicy literatki.
2.Białka z cukrem ucierać, aż powstanie gęsta masa. Posmarować nią ciasteczka z jednej strony i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok. 12-15 minut aż lukier się zrumieni. Wyjąć, poczekać aż wystygną.
3.Jajka z cukrem ubijać na parze, aż zgęstnieją. Ostudzić. Masło utrzeć do białości i dodać krem jajeczny. Ucierać aż się połączą. Wmieszać spirytus. Każde ciasteczko po stronie bez lukru posmarować kremem i skleić z drugim ciasteczkiem lukrem na zewnątrz. Obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Komentarze