Ciasteczka ślimaczki waniliowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i wanilię. Zagniatamy dokładnie tworząc gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną wkładamy do lodówki a do drugiej dodajemy kakao i cynamon. Ponownie zagniatamy i wkładamy na 15 minut do lodówki.
Ciasto waniliowe wałkujemy na placek w kształcie kwadratu o grubości 4-5 mm. Na taką samą grubość i wielkość wałkujemy ciasto kakaowe. Powstałe dwa kwadraty nakładamy jeden na drugi i delikatnie dociskamy ( można wałkiem ). Całość zwijamy jak roladę. Powstały wałeczek owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wałeczek kroimy ostrym nożem na 5 mm plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w 180ºC.
Komentarze