Ciasteczka serowo-orzechowo-lawendowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Lawendowe ciasteczka pachną cudownie, są lekkie i smakowite. Doskonale nadają się na szybką przekąskę. Od razu szepczą: "Zjedz mnie!".

  • 50 min

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów laskowych
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka soli
    170 g masła
    110 g ricotty
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    1/4 szklanki cukru lawendowego (domowego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka serowo-orzechowo-lawendowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podpraż orzechy laskowe w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez około 10 minut.
  • 2. Lekko przestudzone orzechy zmiksuj w blenderze kielichowym (nie za mocno).
  • 3. Orzechy połącz z mąką i solą.
  • 4. Ubij mikserem masło, serek ricotta, cukier trzcinowy oraz lawendowy, aż masa będzie jasna i puszysta.
  • 5. Dodaj mąkę i orzechy, wymieszaj.
  • 6. Nabieraj małe porcje ciasta (1 łyżka), formuj z nich kulki. Układaj je na blaszce, zostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Spłaszcz lekko ciasteczka.
  • 7. Piecz 15-20 minut w 170 stopniach, aż brzegi lekko się zezłocą.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lawenda Orzechy Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować