Ciasteczka serowe

4.5 (195 ocen)

Ciasteczka te idealnie sprawdzają się podczas wieczornych spotkań przy winie, piwie, czy herbatce, a przede wszystkim przy pogaduchach. Polecam przepis na te ciasteczka robi się je bardzo sprawnie, szybko i do tego są dobrym materiałem na przyprawowe eksperymenty.

Składniki:

  • 18 dag żółtego sera np. gouda
    25 dag mąki pszennej
    15 dag margaryny
    1 żółtko
    1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Do dekoracji:
    roztrzepane jajko lub białko
    kminek
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i papryką słodką przesiać na stolnice. Dodać zimną margarynę i za pomocą siekaczki lub noża wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek i wlać żółtko oraz śmietanę - wymieszać. Na koniec dodać starty żółty ser i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczek i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm i powycinać dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę i posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
    Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kminek Papryka Sery Ser żółty Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować