Ciasteczka świąteczne

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

potrawy_wigilijne

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTECZKA:
    - mąka: 250 gramów
    - masło (miękkie): 175 gramów
    - cukier puder: 100 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - Jajko: 1 sztuka
    - imbir mielony: 1 łyżeczka
    - gałka muszkatałowa mielona: 0.25 łyżeczki
    - kakao: 4 łyżki
    LUKIER:
    - białko: 0.5 sztuki
    - cukier puder: 2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik do 180°C.
    Mąkę i imbir przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem i kakao. Dodać pokrojoną margarynę do tej samej miski z mieszanką mąki i przypraw, na to wbić jajko i ugniatać aż wszystko się elegancko połączy. Ciasto będzie bardzo, bardzo lepkie, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Można wstawić do lodówki, albo nie.
    Ręce zanurzać w mące i formować kuleczki wielkości małego orzecha laskowego i wykładać na blachę z papierem do pieczenia. Spłaszczać dłonią, układać w 2cm odstępach.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 20 minut.
    Po wyjęciu ostudzić.
  • 2. Lukier:
    Wymieszać w miseczce łyżeczką bardzo dokładni musi być bardzo, bardzo, bardzo gęste, jeśli nie będzie należy dodać więcej cukru pudru, jeśli będzie już za gęste to dodać kilka kropel soku z cytryny.
    Przełożyć do rękawa cukierniczego lub do torebki na kanapki i igiełką zrobić malutką dziurkę.
    Ozdabiać według gustu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować