Ciasteczka świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzać piekarnik do 180°C.
Mąkę i imbir przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem i kakao. Dodać pokrojoną margarynę do tej samej miski z mieszanką mąki i przypraw, na to wbić jajko i ugniatać aż wszystko się elegancko połączy. Ciasto będzie bardzo, bardzo lepkie, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Można wstawić do lodówki, albo nie.
Ręce zanurzać w mące i formować kuleczki wielkości małego orzecha laskowego i wykładać na blachę z papierem do pieczenia. Spłaszczać dłonią, układać w 2cm odstępach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 20 minut.
Po wyjęciu ostudzić.
2.Lukier:
Wymieszać w miseczce łyżeczką bardzo dokładni musi być bardzo, bardzo, bardzo gęste, jeśli nie będzie należy dodać więcej cukru pudru, jeśli będzie już za gęste to dodać kilka kropel soku z cytryny.
Przełożyć do rękawa cukierniczego lub do torebki na kanapki i igiełką zrobić malutką dziurkę.
Ozdabiać według gustu.
Komentarze