Ciasteczka pieguski

0 (0 ocen)

Domowe ciasteczka są najlepsze, można je przygotować i przechowywać w szczelnym pojemniku, a kiedy zajdzie potrzeba to zajadać.

Składniki:

  • 20 dag masła
    3/4 szklanki cukru
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 jajko
    1 łyżka śmietany
    dodatkowo:
    5 dag draży orzechowych
    5 dag żurawiny
    5 dag kokosowych kostek

Ciasteczka pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczka pieguski 1. Masło utrzeć z cukrem do utartych dodać jajko i nadal ucierać, następnie dodać mąkę wymieszana z sodą i szczyptą soli na koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać ( dobry robot da sobie radę z ciastem). Do ciasta dodać bakalie i już wszystko wymieszać przy pomocy łyżki.
  • ciasteczka pieguski 2. Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia z ciasta formować małe kulki które spłaszczyć formując ciasteczka,
    następnie ułożyć je na blaszce i piec około 15 minut w temp. 180st

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy