"Ciasteczka PIEGUSKI"

4.49 (163 ocen)

  • 20 min

Pyszne ciasteczka, łatwe i mało czasochłonne. Z jednej porcji wychodzi ich spora ilość. Można je długo przechowywać, a są cały czas smaczne.

  • 20 min

Składniki:

  • * 1 jajko
    * 1 szklanki cukru
    * 2,5 szklanki mąki
    * 1 kostka miękkiego masła (może być margaryna),
    * 0,5 łyżeczki sody
    * 0,5 łyżeczki soli
    * 1 szklanka orzechów (najlepiej włoskich)
    * 1,5 tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej)
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

"ciasteczka pieguski" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Czekoladę pokroić na małe kosteczki.
    2) Orzechy posiekać (wielkość kawałków według uznania, ja lubię większe kawałki ;))
    3) Masło utrzeć z cukrem na jednolita masę i dodać jajko.
    4) Dodawać mąkę, sodę, sól i dokładnie mieszać.
    5) Do ciasta dodać czekoladę i orzechy.
    6) Wyłożyć na blachę, ciasto formując w zgniecione kulki wielkości większego orzecha włoskiego w dużych odstępach, gdyż ciasteczka będą rosły w mgnieniu oka. ;)
    7) Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec ok. 10-15 minut każdą porcję.

Porady

Uwaga, ciasteczka przy nagrzanym piekarniku pieką się bardzo szybko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować