Ciasteczka korzenno-miodowe (świąteczne i na co dzień)

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Ciasteczka są przepyszne i cuuuudownie pachnące. Idealnie sprawdzą się jako świąteczne łakocie oraz zastąpią tradycyjne pierniczki. Jednakże u mnie zagoszczą częściej i w przeróżnej wersji! Idealnie smakują bezpośrednio po upieczeniu, jak zarówno kilka dni później.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • (około 20 sztuk)
    250g mąki pszennej
    90g cukru pudru
    2 łyżki miodu (płynnego)
    125g masła/margaryny
    1 jajko
    1 łyżka przypraw korzennych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciastka

Ciasteczka korzenno-miodowe (świąteczne i na co dzień) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-28g3cya 1. Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolitą masę.
    Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 60 minut.
  • image-2a2ffjm 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) na grubość około 4 mm.
    Z placka wykrawać dowolne kształty, które należy ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
  • image-1neycg7 3. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 180-190 stopniach.
    (Ciasteczka powinny być odrobinę zarumienione.)
    Ciastka ostudzić na kratce i przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika.
    Nadają się do przechowywania - do 2 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Miód Przyprawy korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować