Ciasteczka korzenne niedźwiadki

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Cieszą oko i podniebienie. Zachwycą nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Idealne jako ciasteczka do dekoracji choinki, słodki prezent lub poczęstunek dla gości w czasie Adwentu lub Bożego Narodzenia.

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki,
    - 2 łyżki cukru,
    - 1/2 opakowania przyprawy do piernika,
    - po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru,
    - 2 łyżki miodu,
    - 1,5 łyżeczki sody,
    - łyżka masła,
    - 1 jajko,
    - 4-5 łyżek mleka.
    Lukier:
    - 1 białko,
    - ok. 3/4 cukru pudru.
    Ponadto:
    - 40 goździków lub czekoladowych perełek,
    - 20 rodzynek,
    - kawałki smażonej skórki pomarańczowej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Pierniczki

Ciasteczka korzenne niedźwiadki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej, dokładnie wymieszaj z sodą, przyprawą do piernika, cynamonem i imbirem.
    Miód rozpuść w 4-5 łyżkach letniego mleka, dodaj masło. Mieszankę miodową wlej do mąki z dodatkami, dodaj jajko, wyrób jednolite ciasto. Z ciasta uformuj kulę, włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 2-3 godziny w chłodne miejsce.
  • 2. Ciasto podziel na 2 części (jedną większą, drugą większą w stosunku 3:1).
    Większą część ciasta rozwałkuj na cienki placek.
    Z ciasta wykrój okrągłe pierniczki - 1/2 większych i 1/2 mniejszych kółek.
    Z 1/4 ciasta uformuj cienki wałeczek, pokrój na 3-4 cm kawałki, uformuj w precelki (precelków powinno być 2 razy więcej niż dużych kółek).
    Wykrojone ciasteczka i precelki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piecz 15 minut w temperaturze 180 st.C, ostudź.
  • 3. Przygotuj lukier: białko ubij na półsztywną pianę, porcjami dodawaj cukier puder (dodaj go tyle, by powstał dość gęsty lukier).
    Za pomocą lukru sklejaj elementy niedźwiadków: do dużego kółka (ciasteczka), przyklej mniejsze kółeczko, a do górnej części przyklej po 2 precelki. Z rodzynek zrób nos, z goździków zrób oczy, a z skórki pomarańczowej usta.

Porady

Tak przygotowane pierniczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku przez ok. 2 tygodnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Cynamon Imbir Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować