Są takie chrupiące (nie twarde!) i posiadają kuszący aromat, że ciężko poprzestać na kilku sztukach. Nawet po kilku dniach smakują jeszcze lepiej niż po upieczeniu, więc warto je piec w większych ilościach.
1 godz. 25 min
Składniki:
(około 17 sztuk o średnicy 6,5 cm)
125g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
90g oleju kokosowego
100g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (pominęłam)
1 jajko
45g tartego kokosa (u mnie drobne wiórki kokosowe)
Ciasteczka kokosowe z cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą.
W osobnej misce należy wymieszać olej kokosowy (prawie rozpuszczony), cukier oraz opcjonalnie ekstrakt migdałowy.
Dodać jajko i po dokładnym zmiksowaniu - wiórki i pozostałe składniki suche.
Gotową masę schłodzić w lodówce - przez około 1 h.
(Wtedy będzie łatwiejsza do wałkowania.)
2.Zimne ciasto rozwałkować na placek o grubości 5-6 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
3.Ciasteczka umieścić (z niewielkimi odstępami) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 12-15 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być delikatnie zarumienione.)
4.Ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Komentarze