Ciasteczka kokosowe z cukrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Są takie chrupiące (nie twarde!) i posiadają kuszący aromat, że ciężko poprzestać na kilku sztukach. Nawet po kilku dniach smakują jeszcze lepiej niż po upieczeniu, więc warto je piec w większych ilościach.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • (około 17 sztuk o średnicy 6,5 cm)
    125g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki soli
    90g oleju kokosowego
    100g cukru
    1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (pominęłam)
    1 jajko
    45g tartego kokosa (u mnie drobne wiórki kokosowe)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasteczka kokosowe z cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0q6fihl 1. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą.
    W osobnej misce należy wymieszać olej kokosowy (prawie rozpuszczony), cukier oraz opcjonalnie ekstrakt migdałowy.
    Dodać jajko i po dokładnym zmiksowaniu - wiórki i pozostałe składniki suche.
    Gotową masę schłodzić w lodówce - przez około 1 h.
    (Wtedy będzie łatwiejsza do wałkowania.)
  • image-1ur40k0 2. Zimne ciasto rozwałkować na placek o grubości 5-6 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
  • image-1ra1bq1 3. Ciasteczka umieścić (z niewielkimi odstępami) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec 12-15 minut w 180 stopniach.
    (Ciastka powinny być delikatnie zarumienione.)
  • image-29asst5 4. Ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Herbatniki Kokos Olej Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować