Ciasteczka kokosowe

0 (0 ocen)

Ten przepis stworzyłyśmy z siostrą jako połączenie kilku różnych przepisów. Rozpływają się w ustach!

Składniki:

  • Ciasto:

    30 dag mąki tortowej
    10 dag cukru pudru
    20 dag margaryny
    płaska łyżka kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 żółtka

    Masa:

    ½ l mleka
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ¾ kostki masła
    50 g wiórków kokosowych
    5 łyżek cukru pudru

    Oraz:
    cukier puder do posypania

Ciasteczka kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiekać z margaryną. Dodać cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, foremkami wykrawać ciastka. Piec w temp. 180˚C, ok. 10-15 min.
  • 2. Z mleka, cukru wanilinowego, mąki ziemniaczanej i mąki tortowej ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać wystudzony budyń, a na końcu wiórki kokosowe.
  • 3. Upieczone i wystudzone ciastka przekładać masą, na koniec posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy