Ciasteczka jeżynowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Proste a jakie smaczne ciasteczka jeżynowe

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 30 dkg mąki
    10 dkg masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    10 dkg cukru pudru
    2 jajka
    8 łyżek syropu z jeżyn
    lukier:
    10 łyżek cukru pudru
    5 łyżek syropu z jeżyn
    dżem :
    2 jabłka kwaśne
    30 dkg jeżyn
    25 dkg cukru

Ciasteczka jeżynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fbq6ik 1. Jabłko obrać, pokroić w kawałki i z jeżynami włożyć do garnka, wsypać cukier, podgrzewać aż się rozpuści. Odlać 13 łyżek syropu. Owoce gotować aż zmiękną, sok odparuje i powstanie gęsta masa. Odstawić do wystygnięcia.
  • image-1rrstns 2. Mąkę wsypać na stolnicę , dodać masło, posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder , jajka i syrop. Zagnieść ciasto.
  • image-1n3dxy6 3. Ciasto rozwałkować, wykrawać kieliszkiem krążki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min. Krążki odstawić do wystygnięcia. Połowę krążków posmarować dżemem, przykryć pozostałymi krążkami, docisnąć Syrop z jeżyn podgrzać, wymieszać z cukrem pudrem, polukrować krążki, odstawić do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy