Ciasteczka jeżynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłko obrać, pokroić w kawałki i z jeżynami włożyć do garnka, wsypać cukier, podgrzewać aż się rozpuści. Odlać 13 łyżek syropu. Owoce gotować aż zmiękną, sok odparuje i powstanie gęsta masa. Odstawić do wystygnięcia.
2.Mąkę wsypać na stolnicę , dodać masło, posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder , jajka i syrop. Zagnieść ciasto.
3.Ciasto rozwałkować, wykrawać kieliszkiem krążki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min. Krążki odstawić do wystygnięcia. Połowę krążków posmarować dżemem, przykryć pozostałymi krążkami, docisnąć Syrop z jeżyn podgrzać, wymieszać z cukrem pudrem, polukrować krążki, odstawić do zastygnięcia.
Komentarze