Ciasteczka Jeżyki

4.5 (171 ocen)

Ślicznie wyglądają a jeszcze lepiej smakują, w środku niespodzianka!!! Podpatrzone u naszych sąsiadów - Czechów, którzy pieką mnóstwo ciasteczek na Święta.

Składniki:

  • 35 dkg mąki
    30 dkg masła
    1 jajko
    5 dkg cukru kryształu

    migdały (sparzone i obrane ze skórki)
    polewa czekoladowa
    kokos do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, tłuszczu, jajka i cukru zarabiamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce ok godziny.
    Z ciasta toczymy kuleczki do środka wkładając migdał. Kuleczkę lekko spłaszczamy z jednej strony tworząc jeżykowi dziubek. Pieczemy ok 15 min w 160*C. Studzimy.
  • jeżyki 2. Polewą oblewamy tył jeżyka i posypujemy kokosem, by nasz jeżyk miał również kolce. Z pozostałej polewy robimy oczy i nosek. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

Porady

Masło można zastąpić mieszanką masła z margaryną, wtedy upieczone jeżyki nie kruszą sie tak bardzo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować