Ciasteczka jajeczka

4.99 (150 ocen)

Takie ciasteczka możecie sobie zrobić na Wielkanoc. Pracy z nimi mało ale za to jaki efekt. Z pewnością, będą ozdobą stołu no i do koszyczka z święconką się nadają.

Składniki:


  • 125 g masła
    180 g mąki pszennej
    40 g mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    50 g cukru pudru
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    1 słoik konfitury morelowej
    1 łyżeczka żelatyny
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.99 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka jajeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, jajko, esencję waniliową ekstrakt umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania na wolnych obrotach zmiksować składniki. Gdy utworzy się zwarta masa przełożyć na blat i uformować z ciasta kulkę. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto wyjąć. Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i foremką w kształcie jajka wykroić ciasteczka. W połowie ciasteczek wykroić małe dziurki na "żółtko". Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Zimne ciasteczka posmarować konfiturą i przykryć ciasteczkiem z dziurką. Oprószyć cukrem pudrem.
    Konfiturę morelową podgrzać ale nie gotować. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładko, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odłożyć w zimne miejsce by stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować