CIASTECZKA-CHOINECZKI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

IDEALNE JAKO SŁODKI PODARUNEK ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI na KRUCHE CIASTO:

    - 30 dkg MĄKI PSZENNEJ

    - 10 dkg CUKRU PUDRU

    - 20 dkg MARGARYNY

    - 2 ŻÓŁTKA

    - 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA


    SKŁADNIKI LUKRU KRÓLEWSKIEGO:

    - 1 BIAŁKO

    - 250g CUKRU PUDRU

    - ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY

    - SZCZYPTA BARWNIKA SPOŻYWCZEGO W PROSZKU


Ciasteczka-choineczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z PODANYCH SKŁADNIKIÓW SZYBKO ZAGNIEŚĆ CIASTO . ZAWINĄĆ W FOLIE SPOŻYWCZĄ I WSTAWIĆ DO LODÓWKI NA 1h.

    PO TYM CZASIE PODZIELIĆ CIASTO NA 2 CZĘĆCI, DELIKATNIE ROZWAŁKOWAĆ NA OKOŁO 0,5cm ,PODSYPUJĄC MĄKĄ I WYCINAĆ CIASTECZKA.

    WYKONANIE POLEWY LUKROWEJ:

    UCIERAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI DO CAŁKOWITEGO POŁĄCZENIA.TAK PRZYGOTOWANYM LUKREM PRZESMAROWUJEMY CIACHA,NAKŁADAJĄC JEDNO NA DRUGIE. NA GÓRZE CHOINKI KŁADZIEMY np.SUSZONY OWOCEK.CAŁOŚC POSYPUJEMY CUKIERECZKAMI.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy