Bezglutenowe ciasteczka cynamonowe z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Chrupiące, bardzo delikatne i mocno orzechowe ciasteczka które smakują jak nasze ulubione smarowidło. Zapraszam do wypróbowania przepisu :)

  • 35 min

Składniki:

  • 100 g mąki gryczanej
    100 g koncentratu mąki bezglutenowej lub ziemniaczanej*
    150 g masła orzechowego
    50 g masła
    4 łyżki miodu
    1 jajko
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Bezglutenowe ciasteczka cynamonowe z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski.
  • 2. Dodaj resztę składników, zagnieć ciasto, uformuj ciasto w kulę i wstaw na 15 minut do lodówki.
  • 3. Po upływie podanego czasu wyciągnij ciasto na oproszoną mąką stolnicę i wałkuj na grubość 5mm.
  • 4. Wycinaj ciasteczka za pomocą szklanki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 14 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

* jeżeli nie masz problemu z glutenem maki pszennej

Komentarze

Podobne przepisy