CIASTECZKA CYNAMONOWE

0 (0 ocen)

  • 35 min

Są tak obłędnie kruche , że aż rozpadają się w dłoniach!Niesamowicie kruche , niesamowicie pachnące i niesamowicie pyszne!Robi się je w błyskawiczny sposób i tak samo szybko znikają.

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mąka pszenna – 250 g

    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    * soda – 0,5 łyżeczki

    * cynamon – 1 łyżka

    * miękkie masło – 100 g

    * cukier brązowy – 100 g

    * sok cytrynowy – 1 łyżka

    * duże jajko – 1 szt

Ciasteczka cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą, cynamonem i cukrem.

    Dodajemy posiekane jajko i jajko ( odrobinę białka zostawiamy do posmarowania ).

    Dokładnie wyrabiamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

    Po tym czasie cieniutko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka.

    Układamy na blasze wyłożonej papierem i smarujemy białkiem.

    Dodatkowo możemy posypać jeszcze brązowym cukrem wymieszanym z odrobiną cynamonu – ja tak robię!

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13-15 minut.

    Zajadamy!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy