Ciasteczka Brownie

5 (143 ocen)

  • 60 min

Propozycja na smakowite, mocno czekoladowe ciasteczka z nutą cynamonową, które rozpieszczą nasze kubki smakowe swoim smakiem i aromatem.

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 tabliczki gorzkiej czekolady
    - 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka cukru
    - 150 g masła
    - 2 jajka
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Czekoladę i masło dzielimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.
  • 2 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  • 3 3. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem za pomocą miksera.
  • 4 4. Do powstałej masy cukrowo - jajecznej dodajemy ostudzone masło oraz czekoladę i miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników.
  • 5 5. Mokrą masę łączymy z suchymi składnikami z drugiej miski, a powstałe ciasto wstawiamy na około 12 minut do zamrażalnika, aby stwardniało.
  • 6 6. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki (wielkości orzecha włoskiego), delikatnie je spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (z zachowaniem odpowiednich odstępów). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 - 11 minut.
    Życzę smacznego! :)

Porady

Ciasteczka po ostygnięciu przechowujemy w metalowej puszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować