Ciasteczka amoniaczki przekładane masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do mąki dodać miękkie masło, margarynę i smalec. Dodać resztę składników, posiekać i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm. Ciasteczka wycinać foremkami o dowolnym kształcie tak, aby każde ciastko miało swoją parę. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C do lekkiego zarumienienia.
2.Masa serowa:
Ser rozgnieść w misce, dodać do niego rozpuszczone letnie masło, żółtka, cukier puder oraz odrobinę aromatu rumowego. Wszystko dokładnie wymieszać.
3.Upieczone i przestudzone ciasteczka przekładamy przygotowaną masą serową. Wierzch ciasteczek ozdobić lukrem i posypać posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi.
Komentarze