Ciasteczka Amoniaczki przekładane masą serową

4.5 (187 ocen)

  • 45 min

Ciasteczka są przepyszne, rozpływają się w ustach. Uwielbiam, gdy piecze je moja mama.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 500 g mąki
    - 100 g masła
    - 125 g margaryny
    - pół łyżki smalcu
    - 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
    - pół łyżki amoniaku
    - 15 dag cukru pudru
    - 2 żółtka
    - lukier do dekoracji
    - 100 g posiekanych orzechów włoskich
    - 50 g posiekanych płatków migdałowych

    Masa serowa:
    - 2 żółtka
    - 25 dag sera tłustego
    - 12,5 dag cukru pudru
    - 100 g masła
    - odrobina aromatu rumowego

Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka amoniaczki przekładane masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do mąki dodać miękkie masło, margarynę i smalec. Dodać resztę składników, posiekać i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm. Ciasteczka wycinać foremkami o dowolnym kształcie tak, aby każde ciastko miało swoją parę. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C do lekkiego zarumienienia.
  • 2. Masa serowa:
    Ser rozgnieść w misce, dodać do niego rozpuszczone letnie masło, żółtka, cukier puder oraz odrobinę aromatu rumowego. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 3. Upieczone i przestudzone ciasteczka przekładamy przygotowaną masą serową. Wierzch ciasteczek ozdobić lukrem i posypać posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi.

Porady

Ciasteczka najlepiej smakują następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować