Ciasteczka orzechowo- truskawkowe

0 (0 ocen)

Połączenie moich ulubionych bakalii- orzechów oraz truskawek pod postacią masy.

Składniki:

  • Ciasteczka:
    30 dkg mąki tortowej
    30 dkg margaryny
    2 żółtka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka octu
    10 dkg posiekanych lub startych orzechów
    5 dg cukru kryształu

    Masa truskawkowe:
    125 dkg margaryny lub masła
    1/3 szklanki cukru pudru
    25 dkg świeżych truskawek

    Dodatkowo:
    1 jajko

Ciasteczka orzechowo- truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczemy ciasteczka 1. Ciasteczka:
    Mąkę i margarynę posiekać, dodać żółtka, śmietaną oraz łyżeczkę octu. Posiekać wszystko razem, a następnie wyrobić i zagniecione odłożyć do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie wałkować i wykrawać ciasteczka. Smarować je jajkiem z jednej strony i obtaczać w posiekanych orzechach wymieszanych z cukrem. Piec w nagrzanym do 170st C piekarniku na rumiany kolor.
  • Ucieramy masę truskawkową 2. Masa:
    Margarynę lub masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodawać po jednej truskawce i ucierać do wykorzystania wszystkich. Gotową masą przekładać ciasteczka, pamiętając by na wierzchu znalazły się strony z orzechami.

Komentarze

Podobne przepisy