Ciasteczka orzechowe

5 (154 ocen)

Pyszne ciasteczka z orzechami. Idealne nie tylko na święta.

Składniki:

  • Ciasto
    0,5 kg mąki + do podsypywania
    2 żółtka
    25 dag masła
    pół szklanki gęstej śmietany

    Do sparowania:
    2 białka
    10 dag cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Dodatkowo:
    ok 2 szklanki orzechów włoskich posiekanych
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka orzechowe 1. Z podanych składników wyrobić dokładnie ciasto.
  • Ciasteczka orzechowe 2. Białka ubić z cukrami.
  • Ciasteczka orzechowe 3. Ciasto rozwałkować cienko- podobnie jak na pierogi. Następnie posmarować za pomocą pędzelka białkiem, a następnie posypać orzechami. Za pomocą radełka wykrawać ciasteczka.
  • 4. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 160 stopni ok 12-14 minut. Wystudzone ciasteczka można schować do pudełka i przechowywać ok 3 tygodnie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować