Ciasteczka orkiszowe rolowane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasteczka orkiszowe rolowane w dwóch, na pierwszy rzut oka podobnych, choć jak się później okazuje zdecydowanie różnych, wersjach. Te z kremem orzechowo-czekoladowym będą przyjemnie chrupały pod naszym zębami, te z dżemem jagodowym smakowo zbliżone będą do jagodzianek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    · 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

    · 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    · szczypta soli
    · 250 g miękkiego masła
    · 100 gram brązowego cukru
    · 60 g cukru waniliowego
    · 3 jajka
    · krem orzechowo-czekoladowy
    · dżem jagodowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasteczka orkiszowe rolowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczka orkiszowe rolowane 1. Masło ucieramy z oba rodzajami cukru, stopniowo dodajemy jajka. W osobnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Składniki sypkie stopniowo dodajemy do masy maślanej, cały czas mieszając. Masę przekładamy do foliowego woreczka i wkładamy do lodówki na pól godziny- godzinę. Gdy ciasto będzie schłodzone, dzielimy je na pół, rozwałkowujemy na dwa cienkie prostokąty. Jeden z nich smarujemy cienko kremem czekoladowo-orzechowym, drugi dżemem. Ciasno zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Rolady wstawiamy na pół godziny - godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie rolady tniemy na jak najcieńsze plasterki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 14 minut, termoobieg 180 stopni.Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować