Ciasteczka owsiane z migdałami

4.5 (189 ocen)

Zakochałam się w nich :) Są obłędnie pachnące, miękkie a jednocześnie chrupiące od kawałków migdałów i słonecznika. Rozeszły się w niecałe 2 dni...Uważajcie! uzależniają ;)

Składniki:

  • 200 miękkiego masła lub margaryny
    1/3 szkl domowego cukru waniliowego
    1/4 szkl cukru brązowego
    2 jajka
    1 szkl mąki graham
    2 łyżki maki pszennej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    szczypta soli
    2 szkl płatków owsianych pełnoziarnistych
    1/2 szkl siekanych migdałów
    1/3 szkl łuskanego słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka Przekąski

Ciasteczka owsiane z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i cukier waniliowy utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać cukier brązowy, jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Gdy składniki się połączą dodać płatki owsiane, migdały i słonecznik oraz szczyptę soli. Wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć dłonią i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka trochę urosną więc należy zachować większą odległość aby się nie posklejały podczas pieczenia.
    Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Płatki Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować