Urocze ciasteczka w kształcie misiaczków. Idealne na jadalny prezent lub poczęstunek dla dzieci. Ja je upiekłam dla synka do szkoły - dzieci były mega zadowolone.
Składniki:
CIASTO JASNE:
350 g mąki tortowej
1 jajko
150 g margaryny do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
CIASTO CIEMNE :
2 łyżki kakao
325 g mąki tortowej
1 jajko
150 g margaryny do pieczenia
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
Ciasteczka misie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dwóch miskach umieścić składniki na ciasto jasne i ciemne ( margarynę najlepiej zetrzeć na tarce ).
Połączyć składniki najpierw w jednej misce potem w drugiej.
Wyjąć na blat ciasto z jednej miski, szybko zagnieść je, uformować w kulę, lekko spłaszczyć i włożyć do woreczka foliowego a potem do lodówki na 30 minut.
Tak samo przygotować ciasto drugie.
2.Gdy ciasta się schłodzą podsypując mąką wałkować każdy kolor oddzielnie na cienkie placki, za pomocą foremek w kształcie kółek o dwóch rozmiarach wycinać kółka.
Na jednego misia będą potrzebne 2 małe kółeczka i jedno większe.
Na dolnej części dużego np. jasnego kółka położyć kółko ciemne a drugie ciemne przeciąć na pół i podłożyć pod kółko duże na górze tworząc uszka misia.
Lekko docisnąć aby się przykleiły.
I tak wycinać i formować misie, można zamienić kolory, wtedy uzyskamy dwa rodzaje ciasteczek.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
3.Upieczone wystudzić.
W dwóch miseczkach zrobić dwa kolory lukru, w jednej jasny z cukru pudru i odrobiny śmietanki a drugi z dodatkiem kakao.
Lukrem zrobić misiom oczka i buźki.
Zostawić ciasteczka do zastygnięcia lukru.
Komentarze