Składniki na 2 niepełne blaszki ciasteczek:
2 łyżki miodu
50 gr masła
1/2 szkl cukru pudru
1 jajko
250 gr mąki pszennej + trochę do podsypywania stolnicy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 cm startego świeżego imbiru bądź 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego
Krem Cytrynowy:
1/2 paczki budyniu śmiet. bądź waniliowego bez cukru
1/2 dużej cytryny, umytej i sparzonej
125 ml wody z sokiem cytrynowym
1 łyżka cukru cytrynowego od Delecty
50 gr masła w temp pokojowej + 1 łyżka cukru pudru ( ja nie dałam )
do dekoracji karmel od Delecty
Ciasteczka miodowo imbirowe z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Miód, masło oraz cukier puder umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy.
2.W misce umieszczamy mąkę, jajko oraz proszek do pieczenia. Ścieramy imbir bądź dodajemy sproszkowanym, następnie wlewamy zawartość rondelka i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Na stolnicy ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy ulubione kształty. i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 190-200 stopniach przez 10-12 min.
3.Krem Cytrynowy
4. Z ścieramy skórkę z połowy cytryny oraz wyciskamy z niej sok. Uzupełniamy woda do 125 ml.
Większą część wody gotujemy z cukrem cytrynowym w garnuszku, w reszcie mieszamy nasz proszek budyniowy. Gotujemy zwykły budyń tylko na wodzie. Teraz w tym momencie możemy utrzeć masło z cukrem pudrem. Do utartego dodajemy po trochu wystudzony budyń cytrynowy.
Składamy ciastka po dwa nadziewając je naszym kremem cytrynowym. Smacznego !!
Ps. Radzę wam zrobić od razu z podwójnej porcji ;)
Komentarze