Ciasteczka Mikołajki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Coś słodkiego dla każdego:)

  • 45 min

Składniki:

  • 1/2 kostki masła,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    2/3 szklanki mąki,
    1/3 szklanki mąki kukurydzianej,
    szczypta soli,
    1/3 szklanki mielonych migdałów,
    rodzynki do dekoracji,
    lukier,
    czerwony barwnik,
    posypka

Ciasteczka mikołajki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekaj, dosyp cukier puder i resztę sypkich składników. Zagnieć ciasto rękoma (w razie potrzeby dodaj jedną łyżkę mleka), uformuj kulę. Wstaw do lodówki na 30 min.
  • 2. Następnie rozwałkuj ciasto na stolnicy, staraj się, żeby powstał w miarę regularny okrągły placek. Potnij go na równe części za pomocą noża tak, żeby powstały trójkąty. Na wierzchołku każdego z nich umocuj rodzynki- oczy Mikołajów.
  • 3. Wstaw ciastka do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekaj przez 20 min. Przestygnięte ciasteczka można zacząć dekorować.

Porady

Do rozprowadzania lukru przyda się pędzelek.

Komentarze

Podobne przepisy