CIASTECZKA MIGDAŁOWE

4 (1 ocen)

Ciasteczka które same rozpływają sie w ustach, są bardo kruche i delikatne. Proponuję od razu przygotowac z dwóch porcji...,bo szybko znikają:)

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki
    20 dag miękkiego masła
    1 żółtko
    10 dag mielonych migdałów
    cukier waniliowy (2 łyżki)

    Do posypania:
    ok. 2 łyżki drobnego cukru
    2 łyżki mielonych migdałów

Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0cf8da6 1. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem, dodać mąkę i migdały, zarobić ciasto.
  • image-107vaio 2. Podzieloić na 3 części, uformowac w wałki i zawinąć w filię spoywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  • image-0yy1o7i 3. Podzielic na mniejsze części i formowac ciasteczka w kształcie półksiężyca.
  • image-1be1ua7 4. Pieczenie: piekarnik nagrzany do 160 stopni przez ok. 20 minut do momenty az ciasteczka lekko się zarumienią.
  • 5. Ciepłe (ale nie gorące) ciasteczka obsypać cukrem wymieszanym z migdałami.

Porady

Uwaga: ciasto jak i ciasteczka sa bardzo kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować