Ciasteczka migdałowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zachwycają każde dziecko, delikatne w smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • mąka migdałowa 20 dkg
    cukier puder 15 dkg
    skórka pomarańczowa 1 szt
    sok z pomarańczy 1/2 szt
    laska wanilii 1 szt
    cukier puder
    cukierki

Ciasteczka migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mielone migdały i cukier puder. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i sok z 1/2 pomarańczy.

    Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, tępą stroną noża wydłubujemy ziarenka wanilii, dodajemy je do pozostałych składników.

    Dokładnie mieszamy ( jeśli ciasto jest zbyt kleiste dosypujemy mielone migdały).

    Z powstałego ciasta rękami formujemy kulki,obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na papierze do pieczenia.

    W każdą kulkę wkładamy jednego cukierka, delikatnie rozpłaszczamy.
    Pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok , 15-20 minut na złoty kolor .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy