Ciasteczka maślane kokardki

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka to słodki dodatek do porannej kawki

Składniki:

  • Składniki:

    300g mąki

    200g masła

    100g cukru pudru

    2 żółtka

    1 cukier waniliowy

    kilka kropel soku z cytryny

    szczypta soli

    Czekoladowa polewa:

    100g czekolady deserowej

    1 łyżka margaryny "planta"

    Dodatkowo do dekoracji wiśnie kandyzowane, dżem morelowy

Ciasteczka maślane kokardki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka maślane kokardki 1. Wykonanie:

    Mąkę, cukier puder,cukier waniliowy,sól,wysypać na blat,dodać żółtka,sok z cytryny i pokrojone w kostkę masło szybko zagnieść ciasto . Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty, u mnie kokardki. Upiec w 180 stopniach ok. 9-12 minut na złoty kolor. Ciasteczka wystudzić i przełożyć dżemem morelowym. Udekorować czekoladową polewą i połówką wisienki kandyzowanej.

    Wykonanie czekoladowej polewy.:

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać plantę i mieszać,aż tłuszcz połączy się z czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy