Ciasteczka maślane

4.5 (184 ocen)

  • 35 min

Ciasteczka są przepyszne - cudownie kruche, maślane i aksamitne w smaku. To jedne z najlepszych ciasteczek!

  • 35 min

Składniki:

  • (18 sztuk)
    160g maki pszennej
    120g masła
    50g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    cukier do obtaczania ciasteczek
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0h23qhj 1. Mąkę, masło i oba cukry dokładnie wymieszać.
    (Ciasto powinno być miękkie.)
  • image-0b544bl 2. Z ciasta formować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych).
    Kuleczki obtoczyć w cukrze i lekko spłaszczyć.
  • image-1h6ih11 3. Całość ułożyć (zachowując odstępy, bo ciasteczka odrobinę urosną) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Piec 15 minut w 190 stopniach.
    (Piekarnik powinien być uprzednio rozgrzany.)
  • 5. Ciasteczka ostudzić na kratce do pieczenia.
    (Po wyjęciu z piekarnika będą bardzo delikatne, a z czasem stwardnieją.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować